Jag kan inte välja – kan du?

Nu tryter krafterna. Jag är nog inte ensam. Vi är nog många där ute i vårt avlånga land, i vida världen som är trötta. Jag är trött, slut och tung i kroppen.

Dagligen matas vi av hur många dödsfall covid-19 har skördat och kommer att skörda INNAN jul. Hur många dör i svält – innan jul?

Vilken jul att se fram mot. Rädsla. Vem kommer att bli sjuk, vem kommer att somna in. Stress. Får inte umgås.

Vad skapar dessa ”notiser” inom var och en av oss.

Ändock fyller stormarknadernas parkeringar sina ändlösa parkeringsfickor. Människor i munskydd. Travar in och gör sina storhandlingar mitt i infernot när de flesta likaså har samma tanke – ”nu kanske jag blir någorlunda ensam i butiken”, ”jag har munskydd då är jag ”säker” ”. Eller vad är tanken?

Under en period hörde jag vibrationer av tyckande att hemtjänstpersonal/äldreboendepersonal borde ta mer ansvar, vilken skam att ta med smitta in till våra äldre!

Skäms!

Men då undrar jag, jag som i närmare tre månader var sjuk i covid-19 i våras. Vilket ansvar tar alla människor som samlas vid fester, stormarknader, shoppingcentra?

Personligen har jag sedan i våras inte bjudit in en enda människa i mitt hem. Jag umgås enbart utomhus. Förutom på mitt jobb.

Jag blev – rädd.

Varför, därför att jag själv fick jobbigt att andas. Därför att Olivias farfar somnade in i sviter av covid-19 (vilket jag fortfarande har svårt att ta in), för att jag upplevt covid på så nära håll och det är smärtsamt med förluster även om det är en del av livet.

I jobbet behöver jag handla åt våra äldre. Jag behöver gå in i deras hem för att utföra mitt jobb. Är någon jag besöker sjuk, behöver jag ändå utföra mitt jobb.

Jag har inget val!

Jag önskar att jag kunde ha ett val att kunna arbeta hemifrån, men det har jag inte.

Jag försöker att inte fastna i stressen. Men den inre oron förföljer mig. ”Tänk om jag drar med mig viruset hem till någon av mina kunder, utan att veta om det.” Alla dessa jävla ”tänk om”.

Jag försöker skoja bort mycket, använda humorn för att orka. Men ibland orkar man liksom inte.

Jag blir känsligare för ”negativa” människor – de som ALDRIG ser något fint i sin tillvaro.

Jag kan inte välja bort dem, jag måste besöka även dessa människor. Jag gör mitt jobb.

Jag måste träna på mitt förhållningssätt.

Jag tränar på andningen, känner mina små prinskorvs tår och försöker skifta fokus. Tänker på en rolig historia eller något jag upplevt. Tänker på Britta & Blenda som tillför så mycket galenskap i mitt liv. Mina hundar.

Men jag är trött nu. Orkeslös i muskler och leder. Lever med döden nära inpå livet.

I dagarna avbokade jag julfirande med min systerdotter. Vi beslutade oss för att fira via FaceTime istället. Men det skär i hjärtat att inte få ge henne en kram och få fira denna jul med henne.

Vi är många som försöker. Vi är många som får sina traditioner splittrade. Vi är många som kanske mår psykiskt dåligt i och med allt som händer.

Men vi behöver komma ihåg att vi går igenom detta tillsammans. För varandra.

Det finns arbetsgrupper i samhället som inte har ett val – de är tvungna att utföra sin plikt oavsett vad.

Vi behöver hjälpas åt att hjälpa varandra se ljuset. Det fina. Hjälpa varandra i just denna svåra tid.

Tack för att du tog dig tid att läsa.

Känn dig fri att dela om du gillar det du läser❤️

Kram från skogen

Carina

Författare: Carina Wallberg

Jag som skriver heter Carina och bloggar om livet; stress, utmattning, medberoende och allt som berör mitt inre och skapar ett intresse. Jag rasade julen 2016 i svår utmattning och där började min resa inåt på riktigt. Jag började vända upp och ner, ut och in på hela mitt väsen för att förstå varför jag hade rasat i utmattningen. Jag var helt övertygad om att mitt förtagande inom barnomsorgen inte var orsaken till raset, som många påstod. Jag började titta djupare inom mig ~ kunde svaren ligga i barndomen? Där psykisk och fysisk misshandel förekom och en missbrukande förälder, en uppväxt i dysfunktion. Hur viktigt är det att bearbeta det man gått igenom, eller kan man bara lägga locket på och springa vidare i livet? Frågar du mig så är jag helt övertygad om att all trauma behöver förlösas med någon typ av bearbetning. Vad som passar det måste varje individ känna sig för på egen hand. I mitt fall har jag tagit hjälp av KBT, MediYoga, självhjälpsgrupper, sorgbearbetning och goda vänner. Jag reser fortfarande i mitt inre och jag tror man reser så länge man lever. Jag delar min resa, mina tankar med dig, blandat med både sorg och glädje. Jag delar också med mig av livet tillsammans med mina tre fantastiska fyrbenta vänner, två av dem har jag adopterat från Rumänien där de levt ett hårt liv på kalla gator ~ trogna vänner för livet. Jag lever och bor i ett litet torp på skogen i Dalarna. Ensamstående mamma till en underbar dotter, på torpet finns förutom hundarna, tre katter, en kanin, två getter och ett gäng höns. Jag gillar närheten till naturen, det äkta och omtänksamma i människan. Om jag vill ha en förändring i livet så behöver jag själv vara den förändringen. Ljus & värme Carina

2 reaktioner till “Jag kan inte välja – kan du?”

 1. Alla som jobbar mot detta hemska virus och ger allt som de har. Hur länge orkar ni ? Jag beundrar det svåra jobb som ni måste uppleva med allt det innebär. Jag hoppas på ett Gott nytt utan ökning under nästa år.

  Gillad av 1 person

  1. Hej Solveig ❤️
   Vi måste orka helt enkelt. Vi kan rasa mellan varven men man får helt enkelt skapa ihop sig och vandra vidare. Men vi är många som kommer bli lättade när allt är över.❤️ Jag ber till en högre makt om att 2021 blir bättre än detta år🤗.
   Carina

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: