Läker tiden alla sår?

I den dystra värld vi lever i drabbas alla av sorg, och sorgen åtföljs ofta av svår ångest. Det är kanske något som är omöjligt att komma över helt och hållet, annat än med tiden. – Abraham Lincoln

Tiden kanske läker alla sår – eller också inte. Det beror på hur vi utnyttjar tiden. Om vi förnekar vår sorg, eller försöker smita ifrån den, eller hoppas att den ska gå över av sig själv, då blir vi olyckliga.

Men om vi tar itu med den, bearbetar den och ger uttryck åt den på ett sunt sätt, då kommer vi att förvandlas av själva sorgen. Vi känner fortfarande av förlusten, men den börjar göra mindre ont.

Man kan uttrycka sin sorg på många sätt.

Att gråta är nog ett av de sundaste. Det är bra att gråta även för män, för då lättar spänningen och pressen, och man känner sig lite lugnare efteråt.

Det är sant att tårar helar.

Att bli arg och ge uttryck åt sin vrede på ett sunt sätt hjälper oss också att läka såren efter en förlust, även om det låter konstigt.

Men med tiden, och om vi vågar ge uttryck åt våra känslor, kommer såren faktiskt att läkas.

Hur kan jag på ett sunt sätt ge uttryck åt min vrede över en förlust?

Text hämtad ur Din är dagen.

Kram om dig

Carina

Författare: Carina Wallberg

Jag som skriver heter Carina och bloggar om livet; stress, utmattning, medberoende och allt som berör mitt inre och skapar ett intresse. Jag rasade julen 2016 i svår utmattning och där började min resa inåt på riktigt. Jag började vända upp och ner, ut och in på hela mitt väsen för att förstå varför jag hade rasat i utmattningen. Jag var helt övertygad om att mitt förtagande inom barnomsorgen inte var orsaken till raset, som många påstod. Jag började titta djupare inom mig ~ kunde svaren ligga i barndomen? Där psykisk och fysisk misshandel förekom och en missbrukande förälder, en uppväxt i dysfunktion. Hur viktigt är det att bearbeta det man gått igenom, eller kan man bara lägga locket på och springa vidare i livet? Frågar du mig så är jag helt övertygad om att all trauma behöver förlösas med någon typ av bearbetning. Vad som passar det måste varje individ känna sig för på egen hand. I mitt fall har jag tagit hjälp av KBT, MediYoga, självhjälpsgrupper, sorgbearbetning och goda vänner. Jag reser fortfarande i mitt inre och jag tror man reser så länge man lever. Jag delar min resa, mina tankar med dig, blandat med både sorg och glädje. Jag delar också med mig av livet tillsammans med mina tre fantastiska fyrbenta vänner, två av dem har jag adopterat från Rumänien där de levt ett hårt liv på kalla gator ~ trogna vänner för livet. Jag lever och bor i ett litet torp på skogen i Dalarna. Ensamstående mamma till en underbar dotter, på torpet finns förutom hundarna, tre katter, en kanin, två getter och ett gäng höns. Jag gillar närheten till naturen, det äkta och omtänksamma i människan. Om jag vill ha en förändring i livet så behöver jag själv vara den förändringen. Ljus & värme Carina

5 reaktioner till “Läker tiden alla sår?”

 1. Läker tiden alla sår?
  Vi miste vår son i en bilolycka 2004.
  Världen runtomkring försvann, det ofattbara hade hänt, det ogreppbara, det som absolut inte fick hända, varje förälders värsta mardröm.
  Vi försvann ner i det svarta, ångest, hur skulle vi kunna leva vidare, var det ens värt att leva? Sorgen och ångesten var vår ständige följeslagare. Skulle vi verkligen fortsätta kämpa , det verkade så enkelt att fly från allt.
  Men så bestämde vi oss för att leva vidare . Vi hade ju varandra o fler barn o barnbarn.
  Det har varit ett steg framåt o två tillbaka. Mycket ångest o tårar o ilska.
  Men också små glädjeämnen.
  Idag ,16 år senare , lever vi ett bra liv
  Sorgen finns där, men det finns en sårskorpa över den. Saknaden lever vi med varje dag, men det är också ett bevis för kärlek.
  Så tacksam för livet.
  Kram

  Gilla

  1. Hej Hervor❤️tack så mycket för att du delar med dig! Jag kan inte låta bli att fälla en tår. Det gör ont att läsa, men inser också vilken styrka och livskraft det ligger bakom varje ord. Jag kan inte för mitt liv föreställa mig smärtan av att förlora sitt barn. Varm kram om dig och Tack så mycket❤️

   Gilla

   1. Ville egentligen bara förmedla känslan av hopp, att det trots allt det djupaste svarta går att komma tillbaka och få ett bra liv även om det är ett annat liv än jag hade tänkt.
    Varm kram❤

    Gillad av 1 person

   2. Ville egentligen bara förmedla känslan av hopp, att det trots allt det djupaste svarta går att komma tillbaka och få ett bra liv även om det är ett annat liv än det var tänkt.
    Tack själv för allt Du delar med dig av.
    Varm kram❤

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: