Mörkt fikonbröd med solrosfrön

Jag säger bara: MUMS! Hembakat, superenkelt och supergott!

För många år sedan bakade jag detta bröd, OFTA! Ett stående bröd på bygdens julbord som jag var med och anordnande år efter år.

Men som livet är så händer saker och ting, lusten dalar ibland och detta bröd med mångt och mycket glömdes bort.

Men nu kommer receptet så även Du kan få njuta av det om du vill.

Det är ett grovt bröd som lätt röra ihop och behöver inte jäsa. Så enkelt så vem som helst klarar av det. Solrosfrön, hasselnötter och torkade fikon ger ett gott och trevligt tuggmotstånd.

Vill du byta ut eller lägga till nötter eller frukter så gör du det, använd din fantasi och låt den inspireras och flyga fritt.

Till 2 bröd:

7 dl dinkelmjöl

3 dl grahamsmjöl

3 dl grovt rågmjöl

1 dl solrosfrön + 1/2 dl att strö över bröden

1 dl grovt hackade hasselnötter

1 dl grovt hackade valnötter

1 msk stött hel anis

2 msk linfrön

1 tsk mald ingefära

1 1/2 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

2 tsk salt

1 liter filmjölk

2 dl mörk sirap

1 dl sultan russin

150 g torkade fikon

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i fil och sirap. Skär bort toppen på fikonen och klipp/skär dem i strimlor och rör ner bitarna i degen. Tillsätt russinen.

Smörj två sockerkaksformar, à 2 liter. Du väljer själv om du vill ha runda eller avlånga formar. Mjöla formarna med grovt mjöl, alternativt riven kokos.

Fördela smeten i formarna, strö över lite grovt rågmjöl och lite solrosfrön.

Grädda mitt i ugnen ca 1 timme och 15 minuter.

Ta ut brödet stjälp upp på galler och låt det svalna under bakduk.

Enjoy❤️

Carina

Författare: Carina Wallberg

Jag som skriver heter Carina och bloggar om livet; stress, utmattning, medberoende och allt som berör mitt inre och skapar ett intresse. Jag rasade julen 2016 i svår utmattning och där började min resa inåt på riktigt. Jag började vända upp och ner, ut och in på hela mitt väsen för att förstå varför jag hade rasat i utmattningen. Jag var helt övertygad om att mitt förtagande inom barnomsorgen inte var orsaken till raset, som många påstod. Jag började titta djupare inom mig ~ kunde svaren ligga i barndomen? Där psykisk och fysisk misshandel förekom och en missbrukande förälder, en uppväxt i dysfunktion. Hur viktigt är det att bearbeta det man gått igenom, eller kan man bara lägga locket på och springa vidare i livet? Frågar du mig så är jag helt övertygad om att all trauma behöver förlösas med någon typ av bearbetning. Vad som passar det måste varje individ känna sig för på egen hand. I mitt fall har jag tagit hjälp av KBT, MediYoga, självhjälpsgrupper, sorgbearbetning och goda vänner. Jag reser fortfarande i mitt inre och jag tror man reser så länge man lever. Jag delar min resa, mina tankar med dig, blandat med både sorg och glädje. Jag delar också med mig av livet tillsammans med mina tre fantastiska fyrbenta vänner, två av dem har jag adopterat från Rumänien där de levt ett hårt liv på kalla gator ~ trogna vänner för livet. Jag lever och bor i ett litet torp på skogen i Dalarna. Ensamstående mamma till en underbar dotter, på torpet finns förutom hundarna, tre katter, en kanin, två getter och ett gäng höns. Jag gillar närheten till naturen, det äkta och omtänksamma i människan. Om jag vill ha en förändring i livet så behöver jag själv vara den förändringen. Ljus & värme Carina

3 reaktioner till “Mörkt fikonbröd med solrosfrön”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: