Saftig krosskavring

Det är märkligt att man inte bakar mer när det är så lätt och smidigt med vissa recept. Detta är ett sådant, lika lätt som det förra brödet jag la upp Mörkt fikon bröd klicka här så kommer du till receptet.

I detta bröd valde jag bort frukterna och lade till lite julsmaker. Ingefära, nejlika och kanel. Man kan om man vill experimentera hur man vill, lägga till och ta bort det man själv önskar ha som innehåll. Låt ditt sinne få avgöra, vad vill du njuta av till frukost?

Jag älskar att sätta tänderna i bröd med nötter, så jag valde att tillägga lite valnötter i detta bröd. Likväl vill jag ha magen i trim så jag la även till ett par matskedar linfrön. Mjölsorterna har jag valt dinkelmjöl istället för vetemjöl, resten tar jag vad jag har hemma. Så våga prova på. Formar väljer jag 2 liters och smörjer med mild olivolja och lite grovt mjöl.

Saftig krosskavring

Detta bröd rörs ihop med filmjölk och behöver inte jäsa.

Till 2 bröd:

9 dl dinkelmjöl

3 dl rågsikt

2 1/2 dl rågkross

1 1/2 dl havrekli

1 dl finmalt rågmjöl

2 tsk salt

1 1/2 tsk bikarbonat

2 tsk mald kanel

2 tsk mald ingefära

1 tsk mald nejlika

2 dl finhackade valnötter

1 dl solrosfrön

2 msk linfrön

1 liter filmjölk

2 dl mörk brödsirap alt mörk sirap

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner fil och sirap. Blanda ihop till en smet. Smörj och mjöla två brödformar à ca 2 liter.

Fördela smeten i formarna strö över lite solrosfrön, linfrön och grovt mjöl alt havregryn och sätt in bröden mitt i ugnen. Sänk värmen efter 5 minuter till 175 grader och grädda ca 1 timme och 10 minuter.

Ta ut brödet, stjälp upp på galler och låt det svalna under en bakduk.

Smaklig spisning❤️

Carina

Författare: Carina Wallberg

Jag som skriver heter Carina och bloggar om livet; stress, utmattning, medberoende och allt som berör mitt inre och skapar ett intresse. Jag rasade julen 2016 i svår utmattning och där började min resa inåt på riktigt. Jag började vända upp och ner, ut och in på hela mitt väsen för att förstå varför jag hade rasat i utmattningen. Jag var helt övertygad om att mitt förtagande inom barnomsorgen inte var orsaken till raset, som många påstod. Jag började titta djupare inom mig ~ kunde svaren ligga i barndomen? Där psykisk och fysisk misshandel förekom och en missbrukande förälder, en uppväxt i dysfunktion. Hur viktigt är det att bearbeta det man gått igenom, eller kan man bara lägga locket på och springa vidare i livet? Frågar du mig så är jag helt övertygad om att all trauma behöver förlösas med någon typ av bearbetning. Vad som passar det måste varje individ känna sig för på egen hand. I mitt fall har jag tagit hjälp av KBT, MediYoga, självhjälpsgrupper, sorgbearbetning och goda vänner. Jag reser fortfarande i mitt inre och jag tror man reser så länge man lever. Jag delar min resa, mina tankar med dig, blandat med både sorg och glädje. Jag delar också med mig av livet tillsammans med mina tre fantastiska fyrbenta vänner, två av dem har jag adopterat från Rumänien där de levt ett hårt liv på kalla gator ~ trogna vänner för livet. Jag lever och bor i ett litet torp på skogen i Dalarna. Ensamstående mamma till en underbar dotter, på torpet finns förutom hundarna, tre katter, en kanin, två getter och ett gäng höns. Jag gillar närheten till naturen, det äkta och omtänksamma i människan. Om jag vill ha en förändring i livet så behöver jag själv vara den förändringen. Ljus & värme Carina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: